top of page
Yazarın fotoğrafıMeltem KÖSEDAG

Üretkenlik Nasıl Gelişir ?

Güncelleme tarihi: 13 Eyl

Hayat her zaman herkesin üstesinden rahatlıkla gelemeyeceği sorunlarla dolu olduğu gibi, aslında farketmediğimiz halde çok kolay bir şekilde üstesinden gelebileceğimiz sorunlara da yer veriyor. Bunlardan biri de üretkenlik konusunda şikayet eden insanların kolayca anlayacağı, atalet durumu. Atalet durumundan kurtulmak istemek çok doğal, insan kendisinden tatmin olma içgüdüsü ile yaşar. Kendi üretkenliğinden, yaşamının doluluğundan ve zamanın verimliliğinden memnun olmayan bazılarımız, üretkenlik konusunda kendisinden - beklentisinden- veya çevresindeki insanlardan biraz geride kalmış olduğunu veya olabileceğini farkedebilir.


Bunu aşmak için üretkenlik kavramına değinmek, işimize yarayabilir.


Aşağıdaki tabloda görebileceğiniz gibi üretkenlik her insanda Düşünce Yapısı, Alışkanlıklar, Bedensel Yeterlilik temalarına bağlı olarak değişkenlik gösterir.


Yaşama Dair Bazı Püf Noktalara da yer verilen bu tabloda görülebileceği gibi, üretkenlik üzerine çalışılması gereken bir durumdur. Kişinin kendi yetenekleri ve bedensel sınırları dahilinde belirtilen ödevleri yerine getirerek kendisinde hedeflediği değişimleri gözlemleme şansını yakalayabilir.


Funders & Founders'tan alıntılanmış bu görsel size üretkenlik konusunda yardımcı olacaktır. Düşünce yapısından başlayarak her bir çeyrek listeyi kendinize göre yorumlamanız ve kendi hayatınızdaki rutuellerinize uygulamanız gerekir. Burada uygulamak okuyup direkt hayata geçirmek değil, öncelikle anlamak ve sindirmek olarak değerlendirilmelidir.


Bu tablodan okuma yaparken düşünsel yapınızı masaya yatırdığınızda alışkanlıklarınızı da gözden geçirmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Alışkanlıklarımız bizim hayatı yaşayış çizgimizi belirleyen günlük veya uzun vadeli uygulamalarımızdır.


Eğer üretkenlik konusunda değişikliğe ihtiyacınız varsa, alışkanlıklarınızı da değiştirmeniz gerekecektir. Ancak alışkanlıkları değiştirmek, onlardan kurtulmak veya yeni alışkanlık edinmek zaman alan bir süreç olacaktır. Bu süreci yönetmek için irade ve disipline ihtiyacınız var. Ayrıca uygulamaktan mutluluk duymadığınızı farkettiğiniz herhangi bir değişikliği devam ettirmek zorunda olmadığınızı bilmelisiniz.


Kalpten geçmeyen herhangi bir davranış akla uygun olsa dahi sizi mutluluğa götürmez.



Alışkanlıklar ve düşünce yapısının revize edilmesinin yanısıra, bedensel yeterlilik ve kişisel becerilerinizi göz ardı etmemeniz gerekir. Bedeninize saygı göstermediğiniz ve gerekli ilgiyi göstermediniz sürece bedeniniz sizin bu konudaki çabanıza karşılık vermeyecektir. Bedensel yeterliliklere, yeniliklere ve değişikliklere kendinize söylediğiniz sözleri ve verdiğiniz sözleri de eklemeli ve beden'e beyninizi de dahil etmelisiniz.


Düşünce yapısı aynı zamanda bedeni de direkt olarak etkileyen bir olgudur..


Bu üç temadan alacağınız dersleri, tabloda sağ üstte verilen ipuçları ile birleştirdiğinizde tamamen kendinize özgü bir program oluşturabilmeniz mümkün ve kolay olacaktır. İpuçları günümüze uyarlanmış bazı uyarıları ve üretkenliğimizi doğrudan etkileyecek önerileri içermektedir. Bu kısmı kendinize iyi geldiğini bildiğiniz diğer önerilerle birleştirerek tabloyu kendinizi baz aldığınız bir iyileştirme ile zenginleştirebilirsiniz. Bu yazıları kendinize özel notlar halinde el yazınız ile bir kağıda geçirmeniz ise üretkenliğinizi geliştirmeye başlamanın en etkili yolu olacaktır.


Bunları yaparken, kendinize zaman vermeniz gerektiğini unutmayın.



Sevgiyle,

Meltem

77 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page